Стельова витяжка – принцип роботи, правила влаштування і кріплення

Зміст статті:

Загальна інформація
Основні характеристики
Принцип роботи стельової витяжки
Розміри
Потужність
Додаткове оснащення
Як встановити острівну витяжку
Сильні та слабкі сторони
Підсумки

Кухня є специфічним приміщенням, де відбувається готування і приймання їжі. Для того, щоб дим, пар, запах і кіптява від варильної плити не осідали на прилеглих поверхнях, застосовується стельова витяжка.


Загальна інформація

Якщо плита встановлена по центру приміщення, витяжну конструкцію доводиться кріпити на базове перекриття. Такий тип розташування називається «острівним». Річ у тому, що робоча зона в такому разі має вигляд острова, розташованого посеред кімнати. Стельова острівна витяжка не обов'язково розташовується чітко по центру: це може бути будь-яка зручна ділянка над плитою. Острівні пристосування виконують не тільки вентиляційні, а також естетичні функції. Вони повинні максимально відповідати загальній стилістиці приміщення, оскільки їх добре видно знизу.


Матеріалом виготовлення стельової витяжки для кухні може виступати емальована або нержавіюча сталь, алюмінієві сплави, загартоване скло і спеціальний пластик. Для додаткового декорування може використовуватися фарбування або лакування.

Загальна маса приладів даного типу, враховуючи матеріал виготовлення, розміри та додаткові елементи, зазвичай перевищує 20 кг. Це пояснює той факт, чому вентиляційні прилади забороняється кріпити на теплоізоляційний каркас. Тільки базова основа в змозі дати належну гарантію надійності та міцності кріплення.

ОСНОВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Вибираючи відповідний варіант стельової витяжки для кухні, важливо звернути увагу на експлуатаційні параметри обладнання.

Принцип роботи стельової витяжки

Стельові витяжки бувають наступних типів:

  1. Відвідні. У цьому випадку буде потрібно наявність повітряного каналу або комутації з загальним вентиляційним ходом. У комплектації обладнання даного типу зазвичай є тільки фільтри грубого очищення: вони здатні вловлювати пари жиру, не допускаючи їх осідання на деталях вентилятора.
  2. Рециркуляційні. Прилади даного типу всмоктують повітря всередину себе з випарами від варильної панелі. Для очищення всередині системи є набір фільтрів. Очищене повітря знову випускається всередину приміщення. В цьому випадку не буде потрібно встановлення додаткового повітроводу. Рециркуляційні витяжки бувають стаціонарними або мобільними. Останній варіант дає можливість ручного регулювання положення приладу відносно до варильної панелі. Таким чином виставляється найбільш зручна для роботи висота.
  3. Об'єднані. Ці моделі поєднують в собі два режими роботи: повітря може виводитися за межі приміщення за допомогою повітряного каналу, а може випускатися всередину після очищення.

Розміри


Порада: Використовуйте наші будівельні калькулятори онлайн, і ви виконаєте розрахунки будівельних матеріалів або конструкцій швидко та точно.

Вбудовувана в стелю стельова витяжка випускається в розмірах: 30, 45, 50, 60, 80, 90, 100 і 120 см.

Завдяки такому малому кроку та декількох конструктивних різновидів з'являється можливість вибрати модель, яка буде максимально підходити під параметри варильної плити.

Потужність

Інша назва цієї характеристики – продуктивність. Одиницею виміру в такому випадку виступає м3/год: це дозволяє зрозуміти, який об'єм повітря може пройти крізь прилад за одиницю часу. Витяжка зі стельовим кріпленням може володіти потужністю 500-1500 м3 /годину.


Згідно з нормами, кухонне повітря повинне оновлюватися 12 разів протягом години. Виходячи з цього, щоб визначити оптимальну продуктивність витяжної системи, необхідно помножити об'єм кухні на 12. Щоб розрахунок був максимально точним, від загального об'єму приміщення віднімають об'єм встановлених в ньому меблів.

Додаткове оснащення

В оснащення витяжки на кухню в стелю можуть вводитися деякі додаткові опції, на що впливає клас обладнання. Це дозволяє зробити роботу обладнання більш зручною та ефективною.

Як правило, мова йде про наступні додаткові функції:

  • Здатність автоматичного запуску після початку роботи варильної панелі.
  • Самостійне регулювання потужності. Інтенсивність функціонування може мати кілька режимів – слабкий, середній і високий. Це дає змогу вибирати оптимальний рівень очищення, в залежності від ступеня забруднення повітря.
  • Програмування графіка включення обладнання. Для цього можуть вводитися різні інтервали часу.
  • Внутрішня підсвітка. Це робить експлуатацію робочої зони більш зручною.
  • Датчик фільтрів. Він показує рівень забруднення очисних елементів, що дає можливість вчасно їх міняти.
  • Пульт ДУ, на якому є кнопки всіх функцій і режимів.
  • Залишкове відведення. Витяжка буде функціонувати заданий проміжок часу після деактивації варильної плити.

З кожним роком перелік додаткових опцій поповнюється, що пояснюється постійним вдосконаленням електронної та автоматичної начинки обладнання. На вартість кухонної витяжки в стелі багато в чому впливає клас оснащеності.

Як встановити острівну витяжку

Рівень складності кріплення витяжки до стелі залежить від того, як саме працює обладнання. Рециркуляційне обладнання в змозі встановити будь-який новачок, без особливого досвіду монтажних робіт. У цьому випадку не потрібні якісь специфічні інструменти. До того ж не потрібно підключати систему до вентиляційних каналів. Все, що в цьому разі необхідно - чітко слідувати інструкції, що додається. Єдина умова – базова поверхня стелі повинна бути достатньо міцною.

У разі застосування відвідної конструкції, об'єм необхідних заходів помітно зростає. В основному це пов'язано з нестатком в комутації обладнання з вентиляційними ходами. У такому разі за відсутності належного досвіду рекомендується запросити професійних монтажників.


Процедури цього типу охоплюють наступну послідовність операцій:

  • Наносять на поверхню підлоги точне положення варильної плити. Отримані розміри з чітким дотриманням вертикальності переносять на стельове перекриття. Для цього знадобиться будівельний висок.
  • Використовуючи наявну розмітку на стелі, відзначають контури кріпильних елементів корпусу витяжки. В отриманих точках виробляють свердління перфоратором монтажних отворів.
  • На ділянку, де буде знаходитися корпус, підводиться електрична проводка та повітровод. Важливо, щоб повітряний канал мав зворотний клапан, що створить бар'єр на шляху вуличного повітря.
  • Використовуючи готові отвори, проводиться фіксація корпусу дюбелями, саморізами. На корпус кріплять монтажні зв'язки з витяжкою.
  • Оптимальна дистанція між варильною плитою і нижньою поверхнею повітряного забірника – від 60 см. Якщо мова йде про електричну плиту, відстань рекомендується збільшити до 70 см.
  • Використовуючи будівельний рівень і регулювальні гвинти, позиціюють нижню поверхню повітрозабору: вона повинна бути чітко горизонтальною.
  • До готової конструкції під'єднують трубу повітряного відведення та електричний кабель. Прилад подібної потужності необхідно живити автономною лінією. Згідно з нормами безпеки, на ній обов'язково повинен бути автомат для відключення живлення в разі короткого замикання і заземлення.
  • В самому кінці роботи зверху приладу потрібно одягнути декоративний кожух.

Сильні та слабкі сторони

Обладнання будь-якого типу володіє набором переваг і недоліків.

До сильних сторін стельових витяжок для кухні можна віднести:

  1. Здатність відмінно очищати повітря. Це дозволяє ефективно виконувати всі приписи за санітарними вимогами до кухонного приміщення.
  2. Продовження терміну служби кухонного оздоблення. На її поверхні помітно зменшується кількість накопичень жиру, гару й іншого бруду.
  3. Відмінні естетичні характеристики. Витяжка без проблем вписується в загальний інтер'єр кухонного приміщення.
  4. Можливість розміщення у будь-якому місці кухонної стелі, безпосередньо над плитою.
  5. Різні режими роботи. Особливо це зручно в тих випадках, коли виникають труднощі з встановленням повітровідводу.

Слабкі сторони кухонної витяжки:

  1. Дорожнеча обладнання. Іноді дешевше періодично проводити косметичний ремонт кухні, ніж купувати таку систему.
  2. Наявність шуму. Усередині приладу є вентилятор, що працює від електричного приводу, що створює певний рівень шуму.
  3. Витрати на заміну фільтрів. Частота встановлення нових чистячих мембран залежить від експлуатаційного навантаження на варильну плиту.
  4. Необхідність розбирання стельової обробки у разі проведення ремонту. Це в першу чергу стосується встановлення витяжки в підвісній стелі.

Підсумки

Стельові кухонні витяжки належать до досить ефективного сучасного обладнання, за допомогою якого можна очищати повітря на кухні від різних випарів, що виникають в процесі приготування їжі. Крім медичного ефекту, така міра дозволяє збільшити термін служби оздоблювальних матеріалів: ні для кого не секрет, що саме скупчення кіптяви та жиру служать основною причиною проведення ремонту на кухні. Стельові моделі витяжки мають велику потужність, тому їх є сенс застосовувати у великих приміщеннях. Якщо кухня невелика, можна обмежитися більш дешевою настінною моделлю.